با پیشرفت تکنولژی انواع سیستم گرمایشی جهت گرم کردن خانه ها ساخته شدند؛ وظیفه اصلی این سیستم ها تولید آب گرم و گرم کردن محیط است. یکی از پرکاربرد ترین این سیستم ها پکیج ها هستند که به دو نوع زمینی و دیواری تقسیم می شوند. هرکدام از این پکیج ها مزایا و معایب متفاوتی دارند و مخصوص نصب در مکان خاصی هستند . به همین علت به راحتی نمی توان که پکیج دیواری بهتر است یا زمینی! به صورت کلی در مکان هایی با فضای کمتر از پکیج دیواری و در محیط های بزرگ از پکیج های زمینی استفاده کنید.
تفاوت پکیج دیواری و زمینی
معمولا پکیج ها از نظر ماهیت خود به دو دسته کلی دیواری و زمینی تقسیم می شوند. این دسته بندی باعث شده تا کاربران بتوانند بر اساس متراژ خانه، فضا مورد استفاده پکیج و… به راحتی دستگاه مورد نیاز خود را انتخاب کنند. ابتدا باید محل هایی که نصب پکیج معروف است را بشناسید تا بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.
در حالت کلی طبق توصیه کارشناسان پیشنهاد می شود که برای ساختمان هایی با متراژ پایین پکیج دیواری انتخاب شود، چرا که این نوع از پکیج ها فضای بسیار کمی را اشغال می کنند و از لحاظ مالی بسیار مقرون به صرفه می هستند؛ ولی در صورت اینکه خانه متراژ بالایی دارد توصیه می شود که از پکیج های زمینی استفاده کنید. چرا که ساختمان های بزرگ نیاز به گرمای بیشتری دارند و از این رو پکیج های زمینی بسیار انتخاب بهتری می باشد. البته این دو دسته تفاوت های دیگری نیز دارند که برخی از این تفاوت ها عبارتند از:
ظرفیت حرارتی
ظرفیت حرارتی در پکیج های زمینی و دیواری کاملا متفاوت می باشد، به طور کلی ظرفیت پکیج های زمینی در بازه 28 تا 150 کیلو وات است ولی این رقم در پکیج های دیواری رقمی در بازه 18 تا 32 کیلو وات می باشد. به دلیل این تفاوت بازه ای کارشناسان توصیه می کنند در متراژ های کم از پکیج دیواری و در متراژ های بالا و مکان های تجاری از پکیج زمینی استفاده شود.
بررسی عملکرد در زمان قطع یا نوسان آب
از عمده مشکلاتی که پکیج های دیواری دارند مختل شدن عملکردشان در زمان نوسان و افت و خیز داشتن فشار آب است. درنتیجه عملکرد پکیج دیواری رابطه مستقیمی با فشار آب دارد بدین صورت که با قطع آب کل عملکرد پکیج مختل خواهد شد و در نتیجه گرمای محیط به تدریج کم می شود و دسترسی به آب گرم به طور کامل قطع خواهد شد.
اما این قضیه در پکیج های زمینی متفاوت تر است چرا که این نوع از پکیج ها دارای مخزن آب هستند و وجود این مخزن باعث می شود تا عملکرد پکیج در زمان قطعی آب با مشکل مواجه نشود. عملکرد این مخزن بدین شکل است که در زمان وصل بودن آب مخزن به طور کامل از آب گرم پر می شود و پکیج را پر از آب گرم می کند. همین کار موجب می شود تا در صورت قطعی آب برای بازه زمانی کوتاهی آب گرم وجود داشته باشد.
توصیه ما این است که اگر شما در منطقه ای با نوسانات زیاد آب زندگی می کنید بهتر است از پکیج های زمینی به عنوان سیستم گرمایشی استفاده کنید تا دنبال علت گرم نشدن آب پکیج نگردید!
محل نصب
از آنجایی که پکیج های زمینی دارای فن هستند نمی توان این دستگاه ها را در تراس و فضاهای باز نصب کرد؛ زیرا در این فضا ها باد و بوران می توانند موجب خرابی فن دستگاه شوند. پس در نتیجه بهتر است دستگاه های دارای فن را در محیط های سربسته و خارج از محیط های مسکونی نصب کنیم. البته باید در نظر داشته باشیم که برای نصب باید یک مکان را برای دود کش قرار دهیم تا دود های آلاینده و سمی بتوانند از طریق دود کش خارج شوند. ولی ما در نصب کیج های دیواری این محدودیت ها را نداریم و به راحتی می توانیم این دستگاه ها را در بهار خواب خانه نصب کنیم.
معمولا پکیج های دیواری از نظر محل نصبی انعطاف بیشتری به نسبت پکیج های زمینی دارند حتی می توان این دسته از پکیج ها را در هر قسمتی از خانه که می خواهیم نصب کنیم. ولی این مورد در پکیج های زمینی صدق نمی کند و این دسته نیاز به فضای زیادی برای مخزن و فن خود دارند. نکته قابل توجه در نصب هردو دسته از این پکیج ها این است که تحت هیچ شرایطی نباید پکیج را در حمام و مکان هایی که دارای رطوبت بیش از حد نرمال هستند نصب کنیم چرا که در صورت نصب دستگاه در این محیط ها احتمال خطر گاز گرفتگی بسیار زیاد می شود.
هزینه تعمیر و نگهداری
با توجه به اینکه پکیج های دیواری از لحاظ اتصالات دارای قسمت های تشکیل دهنده کمتری هستند، در نتیجه هزینه تعمیر و نگهداری نیز در این دسته از پیکج ها مقرون به صرفه می باشد. اما پکیج های زمینی از قسمت های بزرک و مختلفی مانند فن، مخزن و… تشکیل شده اند؛ طبیعی است که در صورت خرابی در این دسته هزینه تعمیر بیشتر از پکیج های دیوار باشد. به صورت کلی پکیج های زمینی دستگاه های گران تر و پر هزینه تری هستند و در صورت اینکه شما به دنبال دستگاهی با هزینه مقرون به صرفه تر هستید بهتر است از پکیج های دیواری استفاده کنید.
میزان صدای پکیج دیواری کمتر است یا پکیج زمینی؟
وجود صدا یکی از مهم ترین اولویت های انتخاب نوع پکیج باشد؛ زیرا صدای بلند پکیج در داخل خانه برای بعضی از افراد آزاردهنده است؛ از این رو پکیج های دیواری برای این افراد مناسب تر است. چرا که این دسته از پیکج ها معمولا به صورت بی صدا و آرام عمل می کنند و در موارد نادر ممکن است وجود رسوب و دیگر مشکلات، علت صدای بلند پکیج ایران رادیاتور، بوتان یا دیگر پکیج ها باشند.
اما از آنجایی که پکیج های زمینی شامل فن هستند، نسبتا پر سر و صدا تر از پکیج های دیواری می باشند از این رو کارشناسان این حوزه توصیه می کنند که از پکیج های زمینی در یک محیط بسته مانند پارکینگ و انباری استفاده کنید تا صدای این دستگاه موجب سلب آرامش خود و خانواده خود نشود.
نتیجه گیری
پکیج دیواری و زمینی، دو نوع سیستم گرمایشی مرکزی هستند که مزایا و معایب خاص خود را دارند. انتخاب بین این دو نوع سیستم، به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله متراژ ساختمان، بودجه، نیاز به آب گرم مصرف و… در صورتی که ساختمان شما کوچک است و بودجه محدودی دارید، پکیج دیواری گزینه مناسبی برای شما است. پکیج دیواری، ابعاد کوچک و وزن کمی دارد و به راحتی نصب و راه اندازی می شود. همچنین، مصرف انرژی پکیج دیواری نسبتاً کم است و هزینه های نگهداری آن نیز پایین می باشد.
اگر ساختمان شما بزرگ است و به آب گرم مصرفی زیادی نیاز دارید، پکیج زمینی گزینه مناسبی برای شما می باشد. پکیج زمینی، ظرفیت حرارتی بالایی دارد و برای فضاهای بزرگ مناسب است. همچنین، صدای پکیج زمینی نسبتاً کم است و برای استفاده در محیط های مسکونی مناسب است. در نهایت، تصمیم گیری در مورد اینکه پکیج دیواری بهتر است یا زمینی بر عهده خود شما است و شما باید بر اساس نیازها و شرایط خانه خود این تصمیم را بگیرید همچنین می توانید برای تصمیم گیری بهتر، از مشاوره یک متخصص در این زمینه استفاده کنید. اگر ساکن مشهد هستید، می توانید برای نصب و تعمیر پکیج از تاسیسات خدمات ایران کمک بخواهید!