پکیج، یکی از اجزای مهم در سیستم گرمایشی منزل است که نیاز به سرویس و نگهداری دوره ای دارد. سرویس کردن پکیج به معنای بررسی، تعمیر و تنظیم قطعات آن است که توسط متخصص یا خود افراد انجام می شود. این عمل، باعث افزایش عمر مفید پکیج، کاهش مصرف انرژی، افزایش کارایی و ایمنی آن می شود.
چگونه پکیج را سرویس کنیم؟ شما می توانید این کار را که شامل شستشوی فن، تنظیم فشار منبع انبساط، تمیز کردن مشعل و جرقه زن، اسید شویی مبدل های اصلی و ثانویه و… می شود را با تواجه به توضیحات و رعایت ایمنی انجام دهید یا اگر در مشهد حضور دارید به سرویسکار پکیج در مشهد بسپارید.
چگونه پکیج را سرویس کنیم؟
سرویس کردن پکیج، معمولا طبق دستور عمل ها، توسط افراد متخصص انجام می شود؛ زیرا در این کار مهارت های لازم را دارند و لوازم مورد نیاز برای تعمیر و تعویض پکیج، همراهشان است. اگر می خواهید سرویس کردن این تجهیزات گرمایشی را خودتان، به تنهایی انجام دهید؛ این را بدانید که بدون در دسترس داشتن لوازم مورد نیاز و نداشتن مهارت در این حیطه، اصولی و اساسی نمی توانید پکیج را سرویس کنید.
مراحل سرویس کردن پکیج عبارت اند از:
- قطع برق: برق را قطع نمایید تا در هنگام کار خطری شما را تهدید نکند.
- بستن گاز: پس از قطع برق، حتما گاز را ببندید تا در هنگام تمیز کردن فیلتر پکیج و لوله های آن، گاز نشتی گاز رخ ندهد.
- بستن لوله آب و خالی کردن آب موجود در لوله های پکیج: جهت سرویس کردن اصولی و جرم گیری لوله ها، حتما آب راببندید و با باز کردن آب گرم، آب موجود در لوله ها را خالی کنید.
بخش های پکیج و کارایی آن
برای سرویس کردن پکیج، ابتدا از یک مشاور یا شخصی که در این حیطه تجربه دارد، کمک بگیرید؛ زیرا باید هر یک از قطعات و کارایی آن ها را به درستی بشناسید تا به صورت صحیح، سرویس کردن پکیج را پیش ببرید.
- برنر: سوخت را احتراق می کند و حرارت را تولید می کند.
- مبدل حرارتی: حرارت تولید شده توسط برنر را به آب منتقل می کند.
- پمپ: آب گرم را به سمت رادیاتورها و لوله های گرمایش فرستاده و جریان آب را تنظیم می کند.
- شیر ترموستات: دمای آب گرم را کنترل می کند و با توجه به دمای محیط، باز و بسته می شود.
- فن: هوای لازم برای احتراق سوخت را به برنر می رساند و هوای دودکش را به خارج از منزل هدایت می کند.
- الکترون: قسمت الكترونيكي پكيج كه كليه عملكردهاي پكيج را كنترل و نظارت مي كند.
1. شستشوی فن، اولین اقدام در سرویس کردن پکیج
برای شستشوی فن از یک پاک کننده ملایم، مانند آب و صابون نرم یا محلول ضدعفونی کننده، استفاده کنید. مواد شیمیایی قوی یا محلول های حاوی الکل در تمیز کردن پکیج، بکار نبرید؛ زیرا قطعات پلاستیکی یا الکترونیکی در پکیج دچار مشکل می شوند یا ممکن است در صورت باز بودن و وجود کمی گاز به شما آسیب جدی وارد شود.
برای شستشوی فن پکیج ایران رادیاتور، بوتان و… ترجیحا از یک برس نرم یا مسواک استفاده کنید و با آرامی، خاک و ذرات موجود بر روی پره های فن را تمیز کنید.
نکته: سعی کنید این کار را بدون فشار آوردن بر روی قطعات انجام دهید تا خراشیده نشوند و آسیبی نبینند. همچنین در هنگام خشک کردن به جای دستمال از سشوار استفاده نمایید.
2. تنظیم فشار منبع انبساط یا مخزن آب
یکی از کارهایی که باید در سرویس کردن پکیج انجام دهید، تنظیم فشار منبع انبساط است. در اکثر پکیج ها، منبع انبساط به عنوان یک مخزن آب، مورد استفاده قرار می گیرد که فشار آب را تنظیم می کند. برای تنظیم فشار منبع انبساط برای سرویس کردن پکیج، مراحل زیر را دنبال کنید:
دریافت و توجه به دستورالعمل | اول از هرچیز، بهتر است به دفترچه راهنمای تولید کننده، پکیج مراجعه کنید و طبق دستورالعمل مربوط پیش بروید. تنظیم فشار منبع انبساط را مطالعه کنید، زیرا هر پکیج، دستورالعمل های خاص خود را دارد؛ بنابراین مطالعه دقیق این دستورالعمل ها، بسیار مهم است. |
تنظیم فشار منبع انبساط | شما باید با توجه به دستورالعمل تولید کننده، یک سوپاپ یا شیر تنظیم کننده فشار را پیدا کنید. این سوپاپ معمولاً در نزدیکی منبع انبساط قرار داشته و با استفاده از ابزار مناسب، مانند یک کلید واژگونی یا یک پیچ گوشتی، عمل می کند. با این کار شما، فشار را باز یا بسته می کنید تا فشار آب در منبع انبساط تنظیم شود. دقت کنید که هر چقدر فشار را بیشتر کنید، آب به میزان بیشتری در سیستم تحت فشار قرار خواهد گرفت. |
آزمایش فشار در پکیج | پس از تنظیم فشار، باید فشار را در سیستم بررسی کنید. برای این کار، می توانید سیستم را روشن کنید و فشار آب را در نقاط مختلف سیستم بررسی کنید. اگر فشار آب مناسب است و به همه قسمت ها به طور صحیح، می رسد و کار می کند، تنظیم فشار موفقیت آمیز بوده است. |
3. تمیز کردن مشعل و جرقه زن پکیج با برس نرم یا دستمال
مشعل و جرقه زن، معمولا در بخشی از پکیج قرار دارند که به آسانی قابل دسترسی است. در برخی از مدل ها، شاید نیاز باشد که پوشش پکیج را باز کنید تا به مشعل و جرقه زن دسترسی پیدا کنید. هنگام انجام این کار، از خطرات احتمالی مانند صدمه دیدن خود یا آسیب رساندن به قطعات حساس را در نظر بگیرید.
شما می توانید با استفاده از یک پارچه نرم و مرطوب که فاقد هر گونه مواد شیمیایی و الکلی است، این قطعات را به راحتی از هرگونه آلودگی پاک کنید. در هنگام تمیز کردن مشعل و جرقه زن، بررسی کنید که آن ها سالم هستند یا خیر که در صورت لزوم، قطعات تعویضی را باید با قطعات جدید جایگزین کنید.
تمیز کردن مبدل های اصلی و ثانویه
برای تمیز کردن مبدل ها، ابتدا با کمک دفترچه راهنما محل اصلی آن ها را پیدا کنید و از آب و صابون یا سرکه و جوش شیرین استفاده نمایید. اگر پس از باز شدن مبدل های اصلی و ثانویه بوی روغن استشمام کردید، به شما توصیه می کنم که حتما در شستن و تمیز کردن این قطعات از مایع ظرفشویی یا شامپو استفاده کنید.
در صورتی که مبدل ها شدیدا کثیف هستند، شما می توانید از محلول خاص شستشوی مبدل ها که در بازار هستند، بهره ببرید. پس از استفاده از محلول شستشو، مبدل ها را با آب جاری بشویید تا محلول را کاملا از بین برود و سپس با پارچه ای نرم، آن ها را خشک کنید؛ حال سیستم نو و براقتان را تحویل بگیرید.
یک عمل مهم در سرویس کردن پکیج، رسوب زدایی
رسوب در پکیج چیزی کاملا طبیعی و عادی است؛ درست همان گونه که در کتری و سماور، رسوب هایی به وجود می آید، در پکیج ها، پس از مدتی اتفاق می افتد. برای رسوب زدایی و جرم گیری پکیج دیواری، مراحل گفته شده را پیش ببرید:
1. استفاده از محلول رسوب زدایی
بعضی از رسوب ها مانند کلسیم و مواد آهنی که در آب وجود دارند، روی سطح دیوارهای پکیج در اثر گرم شدن می نشینند و جرم را تشکیل می دهند. شما می توانید برای جرم گیری از محلول های خاصی که به این منظور در بازار عرضه شده اند، استفاده کنید. این محلول ها، معمولا اسیدهای ضعیفی مانند اسید استیک، اسید لیمو، یا اسید کربوکسیلیک که بر روی عملکرد پکیج تاثیری نمی گذارند.
2. بهرمندی از سیستم رسوب گیری خود پکیج
برخی از پکیج های دیواری مانند بوتان ایران رادیاتور و… دارای سیستم رسوب زدایی هستند که به این طریقه مواد شیمیایی خاصی را به داخل مدار سیستم، وارد می کنند و رسوب را از بین می برند. شما برای استفاده از این سیستم، باید با عملکرد آن آشنایی داشته باشید.
(می توانید از طریق سرچ در اینترنت، از وجود این قابلیت در پکیجتان مطلع شوید و نحوه کار با آن را با توجه به سری سیستمتان پیش ببرید. )
3. تمیز کردن فیلترها با شونده هایی ساده
در بعضی از بخش های پکیج فیلتر ها و شبکه هایی هستند که رسوبلاتی در آن ها جمع شده است. شما می توانید این فیلترها را باز کرده و با استفاده از آب جاری یا مواد شوینده ملایم، تمیز کرده و در صورت لزوم، آن ها را تعویض کنید.
4. تمیز کردن بدنه داخلی دستگاه و جرم گیری آن
پس از انجام تمامی مراحل بالا، نوبت به تمیز کردن بدنه داخلی و خارجی می رسد تا سرویس کردن پکیج را تکمیل کنید. شما می توانید برای بخش خارجی پکیج که جرم گرفته و قابل برداشت است از جرم گیر استفاده نمایید و سایر بخش ها را با شوینده های ملایم تمیز کنید.
مدت زمان طلایی برای سرویس کردن پکیج
معمولا هر پکیجی بعد از چند ماه استفاده، نیاز به تعمیرات و تعویض قطعاتی، برای عملکردی عالی، دارد. بهترین مدت زمان طلایی برای سرویس کردن پکیج، پاییز، اول مهر ماه، است.
انواع سرویس کردن
سرویس کردن پکیج معمولا به دو صورت دوره ای و سالانه است. در سرویس دوره ای که هر 6 ماه یک با صورت می گیرد. سرویسکار از قسمت هایی که رسوب گرفته است را سرویس می کند و یا واشرها را تعویض می نماید. اما در نوع سالانه تمامی قسمت های پکیج، باز شده و تمیز می شود، همچنین در صورت نیاز تعمیر یا تعویض می گردد.
کلام آخر
پکیج ها یک نوع سیستم گرمایشی در منزل هستند که معمولا باید سالی یک بار باید تعمیر و قطعات آن ها چک شوند که به این عمل، سرویس کردن پکیج می گویند. چگونه پکیج را سرویس کنیم؟ سرویس کردن پکیج توسط افراد متخصص صورت می گیرد که شامل شستشوی فن، تنظیم فشار منبع انبساط، تمیز کردن پکیج (مشعل، جرقه زن و بدنه داخلی دستگاه)، اسید شویی مبدل های اصلی و ثانویه، تعویض کامل اورینگ ها و واشرها، می شود.
دقت داشته باشید که بعد از تمامی مراحل گفته شده باید پکیج را تست کنید که اگر نشتی و یا مشکلی داشت، بلافاصله قبل از نصب بر روی دیوار و یا جایگذاری در محلی که برای آن در نظر گرفته اید آن را مجددا سرویس کنید. همچنین می توانید این کار را به تاسیسات خدمات ایران بسپارید.
«سوالات متداول»
چگونه فن پکیج ایران رادیاتور را تمیز کنیم؟
شما می توانید از محلول های ساده مانند آب صابون، مایع ضرف شویی و… که فاقد الکل هستند برای تمیز کردن فن پکیج ایران رادیاتور، بوتان و… با استفاده از یک براش یقه شور یا مسواک استفاده کنید. توجه داشته باشید که در هنگام تمیز کردن فن دستگاه هیچ فشاری بر روی آن وارد نکنید و با سشوار بخش های تمیز شده را خشک کنید.
چگونه پکیج خود را سرویس کنیم؟
برای سرویس کامل پکیج، ابتدا تمامی اتصالات را که شامل برق، آب و گاز می شود را از پکیج قطع نمایید و مرحله به مرحله شروع به تمیز کردن فن، بدنه داخلی و خارجی، مشعل، جرقه زن، فیلتر ها، مبدل های اصلی و ثانویه، تنظیم فشار منبع انبساط و جرم گیری لوله ها با اتصالات را انجام دهید. تبریک می گویم، شما اکنون خودتان پکیج را سرویس کرده اید!
[simple-author-box]