هزینه تعمیر پکیج با مالک است یا مستاجر؟ این سوالی است که ممکن است ذهن بسیاری از مستاجرین را به خود مشغول کند. قطعات پکیج به دلایل مختلفی همچون فرسودگی و استفاده نیاز به تعمیر و تعویض پیدا می کند و تعمیر پکیج در مشهد و سایر شهرها هزینه هایی را در بردارد که اگر ندانید این هزینه را چه کسی باید پرداخت کند ممکن است دچار چالش هایی شوید. آگاهی از قوانین قابل استناد اهمیت بسیار زیادی دارد و می تواند به شما کمک شایانی کند.
اهمیت آگاهی از قوانین تعمیر پکیج
پکیج ها همانند سایر تجهیزات الکترونیکی پس از استفاده طولانی مدت نیاز به تعمیر پیدا می کنند. چنانچه از علائم خرابی این تجهیزات اطلاعات کافی نداشته باشید ممکن است خسارات وارده به این دستگاه یا قطعات افزایش یافته و در نهایت با هزینه های هنگفتی مواجه شوید. همچنین به عنوان یک مستاجر ممکن است در وهله نخست نتوانید از وضعیت سلامت پکیج ملک موردنظر اطمینان حاصل کنید. از این رو، می بایست پیش از اقدام به اجاره کردن یک ملک، از قوانین مربوط به هزینه تعمیر پکیج مستاجر اطلاعات کافی را کسب کرده و به علائم خرابی این ابزار گرمایشی توجه داشته باشید.
تعمیر پکیج با مستاجر است یا موجر؟
در اغلب شرایط هنگامی که پکیج دچار خرابی می شود، صاحبان ملک می گویند که پکیج را سالم تحویل داده ایم و آن را سالم هم تحویل می گیریم. به همین دلیل یکی از اساسی ترین چالش های میان مستاجرین و مالکین، رسیدن به توافق بر سر این مسئله است که تعمیر پکیج با مستاجر است یا موجر. برای پاسخ به این سوال باید به قانون 486 مدنی و به عرف قرارداد اجاره نامه ها رجوع کرد.
بندهای قولنامه در خصوص تعمیرات پکیج
یکی از بندهای مشترک تمامی اجاره نامه ها می گوید که پرداخت هزینه های تعمیرات و هزینه های کلی نصب و راه اندازی (آسانسور، دستگاه تهویه، شوفاژ، کولر، آسانسور، شبکه آب، برق و گاز) بر عهده مالک بوده و هزینه های جزئی استفاده از آن ها بر عهده موجر است. اکنون سوالی که ایجاد می شود این است که منظور از هزینه جزئی چیست؟ متاسفانه در قولنامه به صورت دقیق اشاره نشده است که هزینه های مربوط به تعمیر پکیج در کدام دسته از موارد ذکر شده قرار می گیرد. به همین دلیل توصیه می کنیم که در هنگام عقد قرارداد حتما یک توافق مشخص در خصوص هزینه های تاسیسات و پکیج ذکر و مندرج شود.
از نظر قانونی تعمیر پکیج با مالک است یا مستاجر ؟
بر اساس ماده قانون 486 مدنی، هزینه تمامی تعمیرات و تمامی مخارجی که در عین مستاجره برای امکان انتفاع از آن لازم است، بر عهده مالک ملک است؛ مگر آن که شرط خلاف شده یا عرف بلد بر خلاف آن جاری شده باشد. در ادامه تفسیر این قانون را خواهید خواند:
هزینه تعمیر و کلیه مخارج ملک مربوطه (عین مستاجره) که برای زندگی کردن اجباری هستند (انتفاع به معنی نفع بردن) بر عهده مالک است؛ مگر آن که خواسته موجر برخلاف عرف منطقه مربوطه باشد. همچنین تامین ادوات و تجهیزاتی نظیر (نظیر تجهیزات حرارتی مرکزی، تهویه، تاسیسات و آسانسور) بر عهده مالک است.
کدام دسته از هزینه های پکیج بر عهده مستاجر هستند؟
موارد زیادی بر تصمیم گیری درباره این موضوع که تعمیر پکیج با مستاجر است یا صاحبخانه تاثیرگذار هستند. برخی از موارد مهم و تاثیرگذار را در ادامه ملاحظه خواهید کرد:
- آیا شخص مستاجر نخستین ساکن ساختمان نوساز است؟
- چند سال از عمر تاسیسات ساختمان می گذرد؟
- چند سال از نصب پکیج گذشته است؟
- چند ماه است که شخص در ملک سکونت دارد؟
- آیا پکیج گارانتی دارد؟
- استاندارد و ایمنی در نصب دودکش رعایت شده است یا خیر؟
تمامی موارد مذکور می توانند بر روی پاسخ سوال مطرح شده تاثیرگذار باشند. از طرف دیگر، طبق عرف هزینه های استهلاکی پکیج بر عهده مالک و هزینه های سرویس دوره ای و هزینه های جزئی آن بر عهده مستاجر است.
هزینه تعمیر برد پکیج با کیست؟
موارد متعددی می توانند موجبات سوختن برد پکیج را فراهم آورند. برخی از این موارد عبارتند از:
- استهلاک قطعات الکترونیکی برد
- سوختن برد پکیج بر اثر نوسان برق
- سوختن برد بر اثر ترکیدن شلنگ ورودی آب
- سوختن برد در نتیجه نشتی آب پکیج
- سوختن برد بر اثر عدم رعایت استاندارد های نصب پکیج
چنانچه پکیج شما به درستی عمل نکرده و دلیل خرابی آن برد پکیج است، از تعمیرکاران دلیل خرابی را جویا شوید. سپس دلیل خرابی برد را با مالک مطرح ساخته و در صورتی که دلایل شما برای مالک منطقی بود، بهتر است هزینه تعمیر برد را تقسیم کنید. در شرایطی که برد پکیج بر اثر بارش باران و ریختن آب روی پکیج بسوزد و مالک در سرویس سالیانه کم کاری کرده باشد، آن گاه می توانیم بگوییم که هزینه تعمیر این قطعه بر عهده مالک است.
هزینه سرویس پکیج با کیست؟
در هنگام پرداختن به این سوال که هزینه تعمیر پکیج با مستاجر است یا مالک می بایست به هزینه سرویس دوره ای پکیج نیز اشاره داشت. در این راستا باید توجه داشت که منبع انبساط پکیج یکی از قطعاتی است که میانگین عمر 4 تا 5 ساله برخوردار است. این قطعه نیز هر 6 ماه یکبار نیاز به شارژ باد داشته تا دچار خرابی نشود.
حال بر اساس موارد مذکور، فرض می کنیم که از اجاره کردن ملک 6 ماه گذشته و مستاجر با شروع زمستان اقدام به سرویس پکیج می کند و در این هنگام متوجه می شود که منبع انبساط پکیج سوراخ است. در چنین شرایطی عرف و انصاف این است که مالک هزینه تعمیر و تعویض را بر عهده گیرد.
اگر مدت زیادی از اجاره گذشته باشد هزینه خرید منبع انبساط بر عهده کیست؟
نمی توان با قاطعیت گفت که در چنین شرایطی هزینه خرید منبع انبساط بر عهده مستاجر است؛ چرا که، در این هنگام باید بررسی شود که آیا مستاجر تمامی سرویس ها را انجام داده است یا خیر؟ همچنین باید بررسی کنیم که چه مدت از نصب پکیج می گذرد. پس از اتمام بررسی موارد ذکر شده می توان تصمیم گرفت که هزینه مربوطه بر عهده مالک است یا مستاجر.
آیا در هنگام خرابی پکیج باید به مالک اطلاع دهیم؟
در هنگام خرابی پکیج، مستاجر موظف است که مالک را مطلع سازد؛ چراکه این احتمال وجود دارد صاحب ملک تمایل داشته باشد از تعمیرکار مشخصی کمک دریافت کند. همچنین جهت اطمینان از این که مالک هزینه را بر عهده می گیرد، بهتر است اینگونه مسئله را به وی منتقل کنید که طبق عرف، هزینه قطعات مصرفی پکیج بر عهده مالک بوده و هزینه های سرویس و نگهداری بر عهده شخص مستاجر.
چنانچه نتوانید در خصوص این مسئله به توافق مشخصی برسید، بهتر است مراتب را به آژانس املاک اطلاع گزارش داده و تمامی موارد مکتوب شده را به پیوست قرارداد ملک به شورای حل اختلاف ارجاع دهید. در این هنگام به اسناد کافی جهت اعلام خرابی پکیج نیاز پیدا خواهید کرد؛ به همین دلیل می بایست از تعمیرکار فاکتور معتبر سربرگ دار و دارای مهر دریافت کنید.
کلام آخر
در این مطلب به این پرداختیم که هزینه تعمیر پکیج با مالک است یا مستاجر و به این مسئله اشاره داشتیم که منظور از هزینه تعمیر پکیج مستاجر چیست. از آنجایی که پکیج از قطعات استهلاکی متعددی برخوردار بوده و نیاز به سرویس دوره ای داشته و بسیاری از خرابی ها در هنگام سرویس مشخص می شوند، توصیه می کنیم که پیش از عقد قرارداد در خصوص هزینه ها با مالک به توافق رسیده و توافقات خود را مکتوب کنید. جهت کسب خدمات تعمیر پکیج در مشهد می توانید از تاسیسات خدمات ایران کمک بگیرید.