بخش قابل توجهی از عملکرد درست یک شوفاژ در ماه های سرد سال، به نحوه تمیز کردن شوفاژ، شستشو و رسوب گیری رادیاتور آن مربوط می شود. اگر از این سیستم گرمایشی در منزل خود استفاده می کنید بهتر است از مراحل و زمان انجام این سرویس ها اطلاع کافی داشته باشید تا در روزهای سرد سال دچار مشکل نشوید.
ممکن است بسیاری از افراد نحوه رسوب زدایی پکیج را بلد نباشند و آن را به سرویس کار پکیج بسپارند؛ اما تمیز کردن شوفاژ کار سختی نیست و باید حداقل سالی یک بار انجام شود. استفاده از ابزارهای مختلف چون جارو برقی، برس های تمیز کننده و بخارشو برای زدودن گرد و غبار مناسب می باشد و شوینده هایی چون آب و صابون یا محلول های تمیز کننده جهت از بین بردن انواع لک از روی دستگاه مفید هستند. با تمیز کردن و نگهداری از این سیستم گرمایشی ضمن جلوگیری از خروج گرما و افزایش طول عمر دستگاه، هزینه های تامین گرما را نیز کاهش می دهید.
نحوه تمیز کردن شوفاژ (مراحل انجام کار)
برای تمیز کردن این سیستم گرمایشی طبق این مراحل زیر عمل کنید:
- خاموش کردن رادیاتور
- از بین بردن گرد و غبار تمام بخش های شوفاژ
- شستشوی بدنه با مایع ظرفشویی
- خشک کردن تمام قسمت های شوفاژ
1. رادیاتور را خاموش کنید
اولین گام برای تمیز کردن شوفاژ خاموش کردن رادیاتور آن است. نظافت این وسیله گرمایشی در وضعیتی که رادیاتور آن روشن است می تواند خطرناک باشد. این وضعیت باعث آسیب به لوله ها شده و ممکن است آب داغ به دست یا صورت شما در حین کار پاشیده شود.
2. حذف گرد و غبار تمام قسمت های شوفاژ
در گام بعد باید با ابزاری مناسب قسمت های زیر، پشتی و پره های رادیاتور شوفاژ را جارو کنید. اگر مقدار گرد و غبار اندک است، با استفاده از یک دستمال می توان نظافت را انجام داد؛ اما اگر شوفاژ به مدت طولانی تمیز نشده باشد، بهتر است از یک برس تمیز کننده استفاده کنید.
برای این کار برس را باید بین پره های رادیاتور فشار دهید تا هر گونه گرد و غبار موجود در این فضاها به خوبی پاک شود. این عمل را باید هم در قسمت جلویی و هم در قسمت پشتی رادیاتور شوفاژ انجام دهید تا هر گونه گرد و غبار موجود در قسمت های مختلف آن به طور کامل حذف شود.
3. تمیز کردن بدنه با مایع ظرفشویی
در این مرحله با استفاده از یک سطل آب گرم و چند قطره مایع ظرفشویی، تمام سطح بدنه و بین پره ها را شستشو دهید.
4. خشک کردن قسمت های مختلف رادیاتور شوفاژ
پس از شستشوی تمام قسمت های بدنه شوفاژ، باید با استفاده از پارچه یا اسفنج این بخش ها را به طور کامل خشک کنید. نکته مهم درباره نحوه تمیز کردن شوفاژ این است که پارچه یا اسفنج استفاده شده خاصیت سایندگی نداشته باشد و باعث خط و خش بر روی آن نشود.
زمان شستن و رسوب گیری رادیاتور شوفاژ
در کنار رعایت نکاتی که درباره نحوه تمیز کردن شوفاژ به آن اشاره کردیم، زمان شستشو و رسوب گیری رادیاتور را هم باید مدنظر قرار دهید و به آن توجه کنید.
به طور کلی بهتر است سالانه یک بار رادیاتور را شستشو و رسوب گیری کنید؛ و بهتر است که قبل از شروع فصل سرما این کار انجام شود؛ اما اگر محصول شما کیفیت بالایی داشته باشد ممکن است نیازی به سرویس سالانه نداشته باشید.
نحوه رسوب گیری رادیاتور شوفاژ
رسوب گیری رادیاتور مانند تمیز کردن شوفاژ، شامل مراحل مختلف زیر است:
- رادیاتور را خاموش کنید .
- شیرهای دو سر رادیاتور را ببندید.
- شیر رادیاتور ترموستاتیک را در موقعیت “صفر” قرار دهید تا خاموش شود.
- سطل یا ظرفی زیر شیر رادیاتور ترموستاتیک قرار دهید .
- دریچه بالای رادیاتور را ببندید.
- با یک آچار دریچه تخلیه رادیاتور را باز کنید.
- آب کثیف خارج شده از دریچه را در سطلی جمع کنید.
- پس از تخلیه کامل، دریچه را با آچار ببندید.
- با شل کردن دو شیر رادیاتور، آن ها را به صورت کامل جدا کنید. رادیاتور را به فضای بیرون ببرید تا بتوانید مقدار باقی مانده آب کثیف داخل آن را تخلیه کنید.
- با اتصال یک لوله خرطومی به ورودی شیر رادیاتور، تمام کثیفی های موجود را با فشار زیاد آب شستشو دهید.
- رادیاتور را مجدد در محل مورد نظر نصب کنید.
نکات مهم:
- برای خارج شدن هوای حبس شده از دریچه هوا، دریچه تخلیه را با آچار هواگیر باز کنید.
- شیر قفل را با توجه به تعداد دفعاتی که برای درآوردن دستگاه چرخانده بودید، بچرخانید.
- فشار رادیاتور را چک کنید.
شستشوی رادیاتور شوفاژ با محلول ضد رسوب یا مایع ظرفشویی؟
محلول های رسوب گیر در مقایسه با مایع ظرفشویی، انتخاب بهتری برای شستشوی رادیاتور شوفاژها هستند. با تزریق این محلول ها به مدار رادیاتور، هر گونه ذرات یا آلودگی در این سیستم گرمایشی پاکسازی می شود؛ اما استفاده از مایع ظرفشویی به شوفاژ شما آسیب می زند، که باعث خرابی و کاهش عمر قطعات (سنسورها، پمپ ها، لوله ها) و کاهش عملکرد سیستم گرمایشی (افت دما و فشار آب) خواهد شد؛ که موارد مطرح شده تنها برخی از صدمات این شوینده ها هستند.
نحوه حذف انواع لکه ها از بدنه شوفاژ
کثیف شدن بدنه رادیاتور شوفاژ تنها محدود به وجود گرد و غبار نمی شود. گاهی اوقات لکه های حاصل از رنگ، دوده، چربی، روغن و … ظاهری نامناسب بر روی بدنه شوفاژ ایجاد می کند، که باید هرچه سریعتر با استفاده از روش های زیر نسبت به تمیز کردن آن اقدام کرد:
1. پاک کردن لکه های دوده از روی شوفاژ
برای تمیز کردن لکه های دوده موجود بر روی سطح بدنه شوفاژ، به دو روش می توانید عمل کنید:
در شرایطی که لکه دوده ایجاد شده محدود و سطحی باشد می توانید با استفاده از یک بخارشو پاکسازی کامل آن را انجام دهید.
اما اگر لکه دوده ایجاد شده در سطحی وسیع و عمیق باشد، بهترین راه حل استفاده از پودر رختشویی با خاصیت قلیایی است. با مخلوط کردن این پودرها با آب و استفاده از یک اسفنج آغشته به این ترکیب این لک ها به خوبی پاک می شوند. تنها نکته مهم درباره نحوه تمیز کردن شوفاژ در این شرایط این است که نسبت بیشتری از پودر را با مقدار کمی آب مخلوط کنید تا محلول غلیظ تری ایجاد شود.
2. تمیز کردن لکه رنگ لباس
اگر از شوفاژ برای خشک کردن لباس هایتان استفاده می کنید، حتما متوجه پس دادن رنگ آن ها روی بدنه این دستگاه شده اید. میزان رنگ پذیری این سیستم گرمایشی با توجه به جنس رادیاتور شوفاژ متفاوت است اما عموما در رادیاتورهایی با رنگ های کوره ای کمتر این مشکل ایجاد می شود.
نکته قابل توجه این است که برای پاک کردن لکه های رنگ از روی شوفاژها به هیچ وجه از سیم یا اسکاچ استفاده نکنید و به جای آن مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا با استفاده از ابزاری تیز مانند چاقو یا تیغ، تکه های ضخیم رنگ را از روی بدنه حذف کنید.
- در ادامه با استفاده از یک شوینده مناسب و اسفنج، محل مورد نظر را شستشو داده و سپس خشک کنید.
3. حذف کردن لکه زرد رنگ از روی رادیاتور شوفاژ
برای از بین بردن لکه با رنگ زرد از روی رادیاتور شوفاژها باید از شوینده های مناسب استفاده کنید. برای پاک کردن این لکه ها می توانید از این روش ها اقدام کنید:
- تهیه محلول آب و جوش شیرین و تمیز کردن بدنه شوفاژ با آن
- تهیه یک شوینده قوی خانگی با ترکیباتی چون جوش شیرین و مایع سفید کننده و اسپری کردن آن روی بدنه دستگاه
- قرار دادن پراکسید کرم 3 درصد روی لکه ایجاد شده، سپس پوشاندن محل با یک کیسه پلاستیکی و در نهایت تمیز کردن آن بخش
- استفاده از اسپری های تمیز کننده مخصوص لوازم خانگی
بهترین ابزارهای قابل استفاده برای تمیز کردن شوفاژ
یکی از نکات مهم درباره نحوه تمیز کردن شوفاژ بکارگیری یک ابزار مناسب برای دریافت بهترین نتیجه است، که برای این کار استفاده از این ابزار ها را مدنظر قرار دهید:
جاروبرقی
با استفاده از جاروبرقی می توانید تمام گرد و غبار موجود بر روی سطوح بدنه رادیاتور شوفاژ را پاکسازی کنید. مزیت استفاده از جاروبرقی این است که با توجه به فاصله بین پره های شوفاژ، می توانید به خوبی از این وسیله برای حذف کامل گرد و غبار کمک بگیرید.
سشوار
سشوار یکی دیگر از ابزارهای مفید برای پاکسازی کامل گرد و غبار بر روی بدنه شوفاژ است. با کمک باد گرم این دستگاه می توان ریزترین ذرات میان پره ها یا درزهای شوفاژ را که دسترسی به آنها دشوار است، پاکسازی کنید.
برس های تمیز کننده
یک ابزار کاربردی دیگر برای تمیز کردن شوفاژها برس های گردگیر و تمیز کننده است. با استفاده از این ابزارها به راحتی می توان هرگونه گرد و غبار موجود در قسمت های داخلی و پشتی شوفاژ و درزهای بین پره های رادیاتور را کاملا پاکسازی کرد.
محلول آب و صابون
اگر به محلول ها یا اسپری های تمیز کننده برای تمیز کردن شوفاژ دسترسی ندارید، بهترین روش برای انجام این کار استفاده از یک محلول آب گرم و صابون است. درباره نحوه تمیز کردن شوفاژ با این محلول نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- آب اضافی اسفنجی که به این محلول آغشته می کنید را بگیرد. این کار از زنگ زدگی سیستم گرمایشی شما جلوگیری می کند.
- تمام بخش های اطراف شوفاژ را با این محلول شستشو دهید.
- پس از شستشوی تمام قسمت های بالایی و زیرین دستگاه، با دستمالی نرم اقدام به خشک کردن بدنه آن کنید.
چند نکته مهم دیگر برای نظافت شوفاژها
- برای پیشگیری از بروز حوادثی چون سوختگی دست یا صورت در حین تمیز کردن، حتما قبل از شروع کار دستگاه را خاموش کنید.
- در حین انجام کار روزنامه ای زیر شوفاژ پهن کنید تا آلودگی در بخش های مختلف خانه پخش نشود.
- از ساییدن لک های موجود روی بدنه رادیاتور خودداری کنید.
اگر بعد از تمیز کردن و شستشوی رادیاتور این علائم را مشاهده کردید، رسوب گیری شوفاژ را در برنامه کاری تان قرار دهید:
- خروج مایع قهوه ای رنگ از رادیاتور
- سرد بودن بخش پایین رادیاتور
- کافی نبودن گرمای دستگاه
در پایان
شستشوی شوفاژ، تمیز نگه داشتن رادیاتور و پاکسازی کامل آن می تواند به افزایش عملکرد دستگاه کمک زیادی کند. گرد و غبار، دوده ها، چربی ها و لک های رنگ لباس مهم ترین آلودگی های موجود در بدنه شوفاژها هستند. برای حذف این آلودگی ها می توانید از محلول آب و صابون و یا برس های تمیز کننده استفاده کنید؛ اما اگر بدنه شوفاژ دچار رسوب شده است، بهتر است از یک محلول ضد رسوب استفاده نمایید تا رسوب زدایی بصورت کامل انجام شود. شما می توانید با استفاده از ابزارها و روش های معرفی شده، تا حد زیادی شوفاژ خود را سرویس کنید و از ایجاد هزینه های اضافی جلوگیری نمایید.
شما باید با نحوه تمیز کردن شوفاژ آشنایی لازم را داشته باشید و با شناخت مراحل انجام کار، استفاده از شوینده های مناسب، شستشو و رسوب گیری، شوفاژ خود را به صورت اصولی و کامل پاکسازی کنید تا در هنگام استفاده دچار مشکل نشوید. اما در صورت مشاهده پوسیدگی در شوفاژ نمی توانید خود به تنهایی برای نظافت و یا تعمیر آن اقدام کنید و برای انجام این کار باید از تعمیرکاران این حوزه در تاسیسات خدمات ایران کمک بگیرید.