امروزه، استفاده از انواع مختلف کولرهای آبی و گازی برای فرار از گرمای طاقت فرسای تابستان مسئله ای اجتناب ناپذیر است به صورتی که هر شخصی در این فصل آفتابی نیاز دارد؛ حال اگر بخواهید یک سیستم سرمایشی جدید تهیه نمایید، به نظر شما کولر گازی بهتر است یا آبی؟ بهترین برند کولر گازی موجود در بازار چیست؟
کولر های گازی جهت کاهش دما، عمدتا از فرآیند تبرید تراکمی بهره می برند، در حالی که کولرهای آبی دارای مکانیسمی متفاوت بوده و شامل آب و فرآیند تبخیر هستند. هر دو دستگاه وظیفه خنک کردن فضا را بر عهده دارند، اما اینکه کدام یک انتخاب بهتری است به بودجه، محیط محل سکونت و سایر عوامل مانند شرایط آب و هوایی بستگی خواهد داشت.
کولر گازی بهتر است یا آبی؟
اگر در پروسه خرید یک سیستم سرمایشی هستید، بی شک بین انتخاب کولر گازی و آبی قرار می گیرید، حال اینکه کولر گازی بهتر است یا آبی به عوامل مختلفی مانند بودجه، نوع برند انتخابی، فضای محیط، محل مناسب برای نصب سیستم، شرایط آب و هوایی و… از سوی شما بستگی دارد.
اما به صورت کلی برای انتخاب بهتر بین این دو سیستم، می توانید مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دهید:
«کولر گازی» | «کولر آبی» | ||
(مزایا) | (معایب) | (مزایا) | (معایب) |
سرمایش قوی | مصرف بسیار انرژی | مصرف انرژی بسیار کم و مناسب | نامناسب برای مناطق شمالی و دارای رطوبت |
توزیع یکنواخت هوا | هزینه نسبتا بیشتری برای نصب و راه اندازی | سازگاری بالا با محیط زیست | عدم کارکرد مناسب در فضاهای بزرگ |
کنترل دما و کاهش رطوبت | تعمیر و سرویس دوره ای | کم هزینه و اقتصادی | تعویض دوره ای پوشال ها |
ایجاد رطوبت در فضا | نیاز به سرویس دوره ای |
جذب گرمای محیط و هوایی خنک و تازه با کولر گازی
کولر گازی، نوعی دستگاه تهویه مطبوع است که با استفاده از سیستم تبرید تراکمی و گاز مبرد، گرمای درون اتاق را جذب و به فضای بیرون منتقل می کند تا محیط داخلی را خنک تر کند. این سیستم ها که در تهویه مطبوع، یخچال های خانگی و سردخانه ها استفاده می شوند، حالت برعکس نیز دارند.
یعنی برخی از آن ها علاوه بر خنک کردن محیط، قادر به تولید گرما هستند و شما دیگر در فصل زمستان نیاز به بخاری ندارید. کولرهای گازی از دو بخش داخلی و خارجی تشکیل شده اند که قسمت های خارجی آن شامل کمپرسور و کندانسور است؛ اما بخش داخلی این سیستم سرمایشی که در بیرون ساختمان قرار می گیرد، شامل اواپراتور و فن دمنده می شود.
این که کولر گازی بهتر است یا آبی کاملا محیط شما و محیطی که می خواهید استفاده کنید، بستگی دارد؛ زیرا این سیستم ها بر خلاف آبی، قادر به خنک کردن سریع فضاهای بزرگ هستند. کولرگازی ها با طیف گسترده ای از جهت و مدل های سرمایش، قابلیت سفارشی سازی دارند که در کولرهای آبی نیست. البته، نصب این سیستم ها نیاز به افراد متخصص دارد و در مقایسه با دیگر سیستم های خنک کننده دیگر نیازمند بودجه بیشتری برای خرید هستند.
کولرهای گازی معمولا مصرف برق بالایی داشته و علاوه بر این، در افزایش گازهای گلخانه ای نیز تاثیرات گسترده ای دارند. این سیستم ها نیازمند تعمیر و نگهداری دوره ای هستند که شامل مواردی مانند تعویض فیلتر، بررسی و تمیزکاری سیستم، بررسی گاز مبرد و… می شود.
سرمایش قوی و توزیع یکنواخت هوا
کولر گازی قادر است تا به طور موثر هوای فضا های داخلی بزرگ را هم خنک کند و در دماهای بالا عملکرد خوبی از خود نشان می دهد. علاوه بر این، این دستگاه هوای خنک را به طور یکنواخت در فضاهای داخلی توزیع می کند، به طوری که تمام نقاط اتاق دسترسی به هوای خنک داشته باشند.
کولر آبی کم مصرف ترین سیستم سرمایشی
کولر آبی یا کولر تبخیری، یک سیستم خنک کننده محسوب می شود که از فرآیند تبخیر آب برای سرمایش محیط استفاده می کند. در این سیستم، آب توسط یک پمپ الکترونیکی به ناودان هایی که در بالای پوشال یا پد سلولزی قرار دارند، هدایت شده و موجب مرطوب نگه داشتن آن ها می شود.
سپس فن کولر هوای مرطوب و خنک را از پوشال ها جذب کرده و از طریق کانال ها به فضای داخلی ساختمان انتقال می دهد. عملکرد این کولرها به دلیل تبخیر آب، باعث کاهش دمای هوای خشک می شود و در مقایسه با کولرهای گازی، مصرف انرژی کمتری دارند. کولرهای آبی به دلیل کار آمد بودن و سازگاری با محیط زیست، معمولا در اغلب مناطق ایران ترجیح داده می شوند.
با این حال، باید توجه داشت که این دستگاه ها در آب و هوای خشک بهتر عمل می کنند و در مناطقی با رطوبت بالا، بازدهی خوبی از خود نشان نمی دهند. کولرهای آبی را به طور معمول روی پشت بام یا پشت پنجره ها نصب می کنند. علاوه بر این، وجود کولرهای آبی قابل حمل، امکان استفاده در فضاهای کوچک را فراهم می کند و نیازی به انجام کانال کشی ندارند.
این سیستم ها بر عکس کولرهای گازی نیازی به استفاده از گاز مبرد ندارند و آلودگی ایجاد نمی کنند؛ بنابراین با محیط زیست بیشتر سازگار هستند. کولرهای آبی انواع بسیاری دارند که در مقایسه با کولرهای گازی هزینه های اولیه نصب آن ها کمتر است. این سیستم ها به هیچ وجه برای مناطق شمالی که رطوبت دارند، مناسب نیستند و رطوبت محیطی را افزایش می دهند.
کلام آخر
اگر نمی دانید کولر گازی بهتر است یا آبی، باید به شرایط اقلیمی و محیط مورد نظر خود توجه کنید. اگر در منطقه ای زندگی می کنید که رطوبت بالایی دارد، از کولرهای گازی استفاده نمایید که رطوبت را تنظیم می کند؛ اما اگر در مناطق خشک و گرمی هستید، از کولرهای آبی بهره ببرید؛ زیرا رطوبت را در محیط شما افزایش می دهند.
کولرهای آبی محدوده خاص و کمی را می توانند خنک کنند؛ بنابراین برای محیط های بزرگ کارآمد نیستند؛ اما نوع گازی این سیستم ها، با مدل های بسیار در گردش هوا می توانند به راحتی یک محیط بزرگ را خنک کنند. در نهایت، تهیه و خرید هر کدام از انواع کولرهای آبی و گازی به محیط زندگی، میزان بودجه و نیازهای شما بستگی دارد. همچنین شما می توانید جهت سرویس دوره ای و تعمیر این سیستم های سرمایشی و گرمایشی، به تاسیسات خدمات ایران مراجعه کنید تا در اسراع وقت تکنسین های مجرب ما در محل شما حاضر شوند.
سوالات متداول
برای نواحی شمالی کولر گازی بهتر است یا آبی؟
کولر گازی برای نواحی شمالی بهتر است، زیرا می تواند همراه با خنک کردن هوا، رطوبت را نیز در فضا کاهش دهد؛ بدین ترتیب گزینه مناسبی برای مناطق شرجی و رطوبتی همچون شمال ایران است.
مزیت اسپیلت نسبت به کولر آبی چیست؟
مهم ترین ویژگی که کولرهای گازی نسبت به آبی دارند، تهویه هوا و عدم ورود ذرات گرد و غبار به داخل خانه است. این سیستم به علت داشتن فیلتر، هوایی تمیز و بدون آلرژی عمل می آورد؛ اما کولرهای آبی ذرات آلوده هوا را از طریق کانال به داخل محیط خانه انتقال می دهند.